Modelvliegen

Basisboek voor de beginnende modelvlieger

Het ‘Basisboek voor de beginnende modelvlieger’ is bij uitstek bedoeld om de (startende) modelbouwer en -vlieger inzicht te geven in de fascinerende wereld van de modelbouw en het modelvliegen. Het boek gaat in op alle facetten van het bouwen en vliegen met modelvliegtuigen, waaronder de aerodynamica en krachten die op het toestel inwerken, de verschillende aandrijftechnieken, de besturingstechnieken, de te gebruiken zenders e.a. Verder zal dit boek inzicht geven in de verschillende modelsoorten, toegepaste materialen, de selectie van een voor de lezer geschikt model, de verschillende bouwtechnieken, allereerste vluchthandelingen en het herkennen en verhelpen van storingen. Een deel van het boek is geschreven rond het bouwen van één van de bekendste en meest gebruikte beginnertoestellen in houtbouwtechniek, de Robbe Charter, waarbij de lezer stap voor stap meegenomen zal worden bij de bouw van een model en gaanderwijs bekend zal worden met de bouwtechnische eisen, mogelijke valkuilen en technische oplossingen. Het boek is geschreven als een complete gids die alle facetten van de modelvlieg hobby behandelen. Een deel van het boek is voor het eerst geschreven in 1994, en is volledig herschreven en bijgewerkt tot de huidige (2012) stand van techniek. De schrijver Jan J. Melchior is al meer dan 30 jaar actief in de modelbouw en behoort tot de top van schrijvers over de vliegtuigmodelbouw in Nederland. Hij is regelmatig actief met het testen van modellen, schrijven van thema artikelen en bouwverslagen in tijdschriften zoals Modelbouw Aktueel (MBa), de Modelbouwer (MB) en Modelvliegsport (MVS) van de KNVvL en weet hierin zijn kennis en ervaringen in duidelijke taal en met kennis van zaken op schrift te zetten. Een boek geschreven vanuit de praktijk, wat zowel de beginner als de doorgewinterde modelbouwer en vlieger zal aanspreken en een naslagwerk zal zijn in lengte van dagen.

Vliegen met elektromodellen

Het boek ‘Vliegen met elektromodellen’ geeft de lezer een volledig inzicht in het vliegen met elektro aangedreven vliegtuigmodellen. Deze tak in het modelvliegen heeft vóóral de laatste decade een enorme opmars gemaakt door de ruime beschikbaarheid van krachtige borstelloze motoren, moderne motorregelaars en de uiterst krachtige, maar lichte LiPo accu’s die het tegenwoordig mogelijk maken dat een elektromotor aangedreven vliegtuigmodel beslist niet hoeft onder te doen voor een brandstofmotor aangedreven toestel. Alle facetten van de elektroaandrijving komen aan bod, waaronder een stukje geschiedenis, de theorie en begrippen in de elektrotechniek, een overzicht van de diverse soorten batterijen en oplaadbare accu’s, de keuze van, en het laden en ontladen van diverse soorten accu’s, de keuze en werking van borstel- en borstelloze elektromotoren, de motorregelaars, conversies van brandstofmotor aangedreven vliegtuigmodellen naar elektromotor aangedreven modellen, rekenvoorbeelden, het voorkomen van storingen, e.a. De schrijver Jan J. Melchior is al meer dan 30 jaar actief in de modelbouw en behoort tot de top van schrijvers over de vliegtuigmodelbouw in Nederland. Hij is regelmatig actief met het testen van modellen, schrijven van thema artikelen en bouwverslagen in tijdschriften zoals Modelbouw Aktueel (MBa), de Modelbouwer (MB) en Modelvliegsport (MVS) van de KNVvL en weet hierin zijn kennis en ervaringen in duidelijke taal en met kennis van zaken op schrift te zetten. Dit boek is een volledig naslagwerk voor iedereen die het elektrovliegen een warm hart toedraagt en dit ziet als een welkom en milieuvriendelijk alternatief in de huidige modelvliegsport.

Vliegen met modelzwevers

De doelgroep voor het boek ‘Vliegen met modelzwevers’ is die modelvlieger die liever de natuur zijn model laat aandrijven, namelijk bij het modelzweven. Van oudsher is het modelzweven misschien wel de meest elementaire vorm van het modelvliegen, één die het dichtste staat bij die wonderlijke schepselen die zich al sinds de oertijd door de wind of opstijgende lucht moeiteloos door het zwerk voortbewegen. Dit boek geeft een uitgebreide uitleg over het hoe en waarom een model-zwever vliegt, aangevuld met nuttige informatie over aerodynamica, het krachtenspel op het toestel, de verschillende zweefvlieg technieken zoals hellingzweven en thermiekzweven, e.a. Verder is er een uitleg over de besturing en zender, de keuze van een modelzwever en een beknopte uitleg over hulp- en elektromotor aandrijvingen voor het geval de elementen de modelvlieger wat minder gunstig gezind zijn. De schrijver Jan J. Melchior is al meer dan 30 jaar actief in de modelbouw en behoort tot de top van schrijvers over de vliegtuigmodelbouw in Nederland. Hij is regelmatig actief met het testen van modellen, schrijven van thema artikelen en bouwverslagen in tijdschriften zoals Modelbouw Aktueel (MBa), de Modelbouwer (MB) en Modelvliegsport (MVS) van de KNVvL en weet hierin zijn kennis en ervaringen in duidelijke taal en met kennis van zaken op schrift te zetten. Dit boek geeft een volledige uitleg over het wonderlijke en onzichtbare krachtenspel wat door de natuur op een niet aangedreven modelvliegtuig wordt uitgeoefend en hoe je dit, als grondpiloot, effectief kunt benutten.

Terug naar Boeken